Začíná výzva Udrž podzim – podrž přírodu

A Šijeme srdcem se do ní s radostí zapojuje. Udržitelsnost a slow-fashion filozofie, stejně jako pokora k přírodě jsou nám blízké. 

Lokálnost, udržitelnost, láska k Beskydům, v jejichž podhůří pro vás šijeme srdcem. To jsou hodnoty, na kterých odjakživa stojí naše tvorba. Dlouhodobě se snažíme oblékat děti i dospělé do funkčních materiálů tak, aby se venku cítili pohodlně. Aby je to táhlo ven i při nepřízni počasí. Není nám jedno, v jakém světě budou jednou žít naše děti. Přejeme jim čistý vzduch, zelené kopce a barevné louky. Když před dvěma lety došlo k ekologické katastrofě na řece Bečvě, krvácelo nám srdce a podanou ploutví jsme se alespoň trochu snažili zmírnit následky tohoto neštěstí. Věříme totiž, že každá kapka se počítá.

A proto nám dává smysl podpořit výzvu Udrž podzim – podrž přírodu, která se rozběhla s prvním podzimním dnem. Cílem výzvy je splnit pět jednoduchých úkolů a podnikat tak rodinné výlety odpovědnějším způsobem. Způsobem, který naše okolí nedrancuje, ale naopak mu něco vrací.

Zapojit se můžete od 23. 9. 2022 do 20. 11. 2022 zasláním jedné fotky/koláže na e-mail maja@jaktajedle.cz, pak budou vylosováni vítězové cen (a ne ledajakých, třeba za Šijeme srdcem jsou ve hře vouchery na nákup v našem e-shopu!).

Pět úkolů výzvy zní následovně:

1. Jeď jinam

Vyhněme se pro tentokrát lokalitám, kde je i bez nás přeturistováno. Navštivme raději místa, která NEPATŘÍ do Top 10 nejnavštěvovanějších míst v každém kraji. Overturismus trápí mnoho destinací v Česku i ve světě, zkusme jej svým chováním nepodporovat. Všechny cesty prý vedou do Říma, tak proč si nevybrat nějakou tichou, méně přelidněnou…

2. Jeď jinak

Nechme doma auto a pojďme se v rámci naší výzvy přesunovat vlakem, autobusem, na kole, tramvají, pěšky. Počítá se i netradiční procházka po vlastních nohách či cyklovyjížďka z místa bydliště. Jak dobře znáte své okolí? Pokaždé přece není potřeba trmácet se za jedinečnými zážitky světa kraj.

3. Vař doma

Vybavme se na výlet vlastnoručně připravenou svačinou. Zapomeňme pro jednou na kupované sušenky a pečme, vařme, smažme, balme. Kdo tohle všechno dělá před výletem automaticky, může si zadání libovolně ztížit. Například přípravou zero waste svačiny, po které neskončí v koši žádný obal. Nebo by mohly tentokrát vařit děti a navíc jenom z červených surovin… Fantazii se meze nekladou!

4. Zkus něco

Byla by škoda se na výletě ochudit o místní specialitu a nevyvážit svou návštěvu příspěvkem do lokální kasy. Další úkol proto zní: ochutnej lokální dobrotu. Vyhlášenou kávu, domácí zmrzlinu, čerstvý sýr nebo cokoliv jiného. Nekupujme občerstvení u benzínky či v supermarketu, ale u farmáře, v rodinné pekárně nebo tradičním minipivovaru.

5. Uč děti

…respektu k přírodě. Chování v lese. Ohleduplnosti ke všemu živému. Ukaž jim, k čemu všemu je zdravá příroda potřeba. Jak je křehká. Způsobů jsou mraky. V rámci výzvy zařaď a zdokumentuj alespoň jednu „enviro“ aktivitu pro děti. Posbírej odpadky, hraj si, ukazuj, vysvětluj. Vhodně podané informace děti nasávají jako houba. Čím dřív si zažijí, co a jak v přírodě funguje, co je správné a PROČ, tím lepší standard si nastaví.

Všechny další podrobnosti, pohnutky, nápady a pravidla jsou k přečtení na blogu Máji Jedličkové, která za výzvou stojí jako organizátor. Mája je geograf, maminka tří dětí a pod značkou Jaktajedle.cz láká rodiny s dětmi na výlety především v Beskydech, ale nejen tam.

Ačkoliv jde o ceny, tohle je a není soutěž. Nakonec totiž vyhrajeme všichni. Tím, že se zapojíme a změníme své chování k prostředí, ve kterém žijeme. Možná svým přístupem motivujeme někoho dalšího. Své děti, kolegy, přátele. Čím víc nás bude, tím větší změna

může být.

Tak se zapoj a šiř výzvu Udrž podzim – podrž přírodu dál!

©2017 Šijeme srdcem | Obchodní podmínky