AKCE -10% na dámská a pánská bavlněná trička. Jen do NEDĚLE.

Co může dát rodičům kříd(l)a aneb tipy na hry s křídou

Existuje nějaká věc, kterou máte vždycky u sebe? Ať už v kabelce při toulkách městem, v ledvince na dětském hřišti nebo v horách na dně batohu? Já nedám ani ránu bez krabičky s křídami. Kolikrát se mi stane, že doma zapomenu kapesník nebo láhev s vodou, ale křídy, ty mám sbalené pořád. Ani je z různých zavazadel nevybaluju. Jen občas doplním zásoby. Možná si teď ťukáte na čelo, protože si vzpomenete minimálně na třináct důležitějších věcí, které je potřeba mít venku s sebou. Pojďte si ale přečíst, jak snadno vám křídy můžou zpestřit chvíle s dětmi a možná i zajistit pár vzácných minut, kdy si dítko bude samo hrát…

Máte dítko, které šlape dobrovolně po horách? A mohla bych ho vidět? I ten nejnadšenější turista občas ztratí motivaci a na výletech brblá. Lidově řečeno prudí. Mamiii a kdy už tam budem? Mamiii, mě už bolí nohy. Mamiii, já chci svačinu. A mamiii místo nervózního popohánění vytáhne křídu a pasuje neposedu do role beskydského zbojníka, který popoběhne o pár kroků napřed a za sebou zanechává křídové značky (šipky na cestě, na kamenech, na pařezech). Funguje to i naopak, šipky může zbytku skupiny nechávat rodič.

Křídy mají tu výhodu, že zabaví děti i na místě, kde nic jiného není. Stačí plácek, chodník nebo jiný kus betonu, na který se dá a smí psát. S oblibou toho využívám třeba při čekání na cokoliv (od dopravního prostředku po jídlo). Následující úkoly nevyžadují žádnou velkou přípravu a přitom zabaví děti v řádu desítek minut.

1. Knedlíková spojovačka 

První hra je mou srdcovkou z dětství. Co my se jí s babičkou nahrály! Stačí na zem napsat číslice od 1 třeba do 20. Záleží, kolik máte místa. Číslice rozházejte tak, ať ta po sobě jdoucí nejsou moc blízko u sebe. Začíná nejmladší hráč a spojuje jedničku s dvojkou. Z čísel, která spojí, udělá “knedlík” (zamaluje je). Knedlíky poslouží v budoucnu jako mosty nebo přechody. V následujícím tahu spojí další hráč dvojku s trojkou. A z trojky opět udělá knedlík. Další hráč spojí trojku se čtyřkou a tak dál a tak dál, až do dvacítky. Platí jednoduché pravidlo – při spojování nesmí dojít ke křížení čar. Čím déle se hraje tím je spojování dramatičtější, protože čar přibývá a k některým číslům se dá dostat jen přes mosty/knedlíky (zamalované číslice). Dotkne-li se někdo existující čáry, získává trestný bod. Logicky je vítězem ten, kdo má trestných bodů nejméně. Hrát mohou i srdcaři, kteří nepoznají čísla – stačí jim ukázat, co je potřeba spojit.

Dětské funkční mikiny

Dětské funkční mikiny

2. Dokreslování detailů

Aktivita vyžadující základní znalost počítání. Rodič namaluje předmět (já maluju třeba sluníčko, berušku nebo mrak, na větší umění si netroufám, ale klidně popusťte svou kreativitu na špacír) a do něj vepíše číslem, kolik má dítko domalovat detailů. Berušce se dají dokreslovat tečky, šatičkám puntíky, sluníčku paprsky, mraku dešťové kapičky. Čím zdatnější počtář, tím vyšší může zadané číslo být. 

Dětské funkční mikiny

Dětské funkční mikiny

3. Trefovačka

Na zem namalujeme jednoduchý terč a vytyčíme počet bodů za jednotlivá pole. Vyzveme děti, ať si najdou drobné kamínky nebo šišky (v případě nouze se dá házet i samotnou křídou) a snaží se trefit pole za co nejvyšší počet bodů. 

Dětské funkční mikiny

Dětské funkční mikiny

4. Přines, co začíná na… 

Na zem napíšeme několik písmen. Naše děti se většinou dožadují těch, jimiž začínají jejich jména. Dětem dáme za úkol nosit ke každému písmenu předměty z okolí, které tímto písmenem začínají. Např. S – sedmikráska, svačina, stéblo, sandále… Bacha na soutěživé děti, které jsou pro výhru schopny přinést třeba i slimáka nebo sestřinu sukýnku. Pokud hrajete doma nebo na táboře a máte po ruce lepicí pásku (nejlepší je papírová), je hodně pěkné tiskací písmeno na zem nalepit a nechat děti vybarvit křídou jeho okolí. Po odlepení pásky zůstane na zemi výrazné písmeno na veselém barevném pozadí. 

Dětské funkční mikiny

Dětské funkční mikiny

5. Šibenice

Klasikou hru šibenice (někdo zná pod názvem oběšenec) asi nemusím složitě představovat. Jeden hráč si namyslí slovo (čím delší, tím lepší), na zem nakreslí tolik vodorovných čárek, kolik má slovo písmen. Ostatní hádají, z jakých písmen se slovo skládá. Pokud řeknou písmeno, které se ve slově nevyskytuje, namaluje hráč za trest část šibenice, potažmo oběšence. Cílem je hledané slovo odhalit dřív, než se na oprátce houpá celý oběšenec. 

Dětské funkční mikiny

Dětské funkční mikiny

6. Spojování písmen

Aktivita může mít verzi pro ty, co už umí psát, ale i pro ty, kdo se s písmenky teprve seznamují. Pro menší děti napíšeme na zem několik tiskacích písmen jednou barvou a mezi ně rozmístíme jinou barvou další tiskací písmenka tak, aby mělo každé písmenko svou dvojici (takže je na zemi rozházeno třeba bílé a modré M, bílé a modré K, bílé a modré A..). Pro zmatení je možné změť písmen doplnit ještě písmenky bez dvojice. Záleží, jak obtížná má aktivita být. Úkolem dítka je najít a pospojovat stejné písmenkové kamarády. Větším dětem můžeme udělat dvojice z tiskacího písmene a jeho psacího ekvivalentu.

Dětské funkční mikiny

Dětské funkční mikiny

7. Vybarvování

Na zem namalujeme jednoduchý obrázek – osvědčila se mi třeba kytička s několika okvětními lístky. Doprostřed napíšu číslici, která určuje, kolik okvětních lístků má dítko vybarvit. Takhle se dají vymalovávat třeba články stonožky nebo určitý počet korálků v náhrdelníku, puntíky na šatech... Záleží, na co si rodič výtvarně troufne, fantazii se meze nekladou!

Dětské funkční mikiny

Dětské funkční mikiny
Tak už víte, co rodičům může přinést kříd(l)a a dětem pár minut barevného soustředění. Barevného tak, jako mikiny od Šijeme srdcem. My jsme si teď oblíbili mikiny funkční. V zimě jsem je dětem dávala jako zateplenou vrstvu, teď na jaře je nosí místo bund. Moc oceňuju, že jsou šité parádně ke krku a není tak potřeba žádný nákrčník. Látky jsou opravdu úžasné a skoro každý, kdo děti potká, na oblečení reaguje a ptá se, odkud jej máme. Kluci se poprali o vzor s dinosaury, protože pravěké příšery v jakékoliv podobě jsou doma motivem číslo jedna. Naštěstí mladší syn usoudil, že není nevýhodné dostat vlastní mikinu (hasiče) a dinosaury za pár měsíců podědit. Nejstarší slečna preferuje vše růžové, a tak sáhla po vzoru kočiček. Funkční materiál je moc příjemný na omak, jednak odvádí pot, ale taky rychle schne, je-li potřeba mikinu vyprat (třeba proto, že jsou děti po výletě celé od křídy?). 
Mája Jedličková z blogu Jak ta jedle
©2017 Šijeme srdcem | Obchodní podmínky